Jag köpte ett superspö från Kina

Loop Cross S1, Hardy Zenith och G Loomis NRX i all ära, men vad får man om man köper ett högteknologiskt flugspö med nano-teknik på internet från Kina? Billigt? Bra? Katastrof? Det tänker jag ta reda på.

Att bygga fiskespö men nanoteknik blir allt billigare och allt mer tillgängligt för fler tillverkare. Nu kan man till och med köpa dessa superspö direkt från kinesiska tillverkare på internet. Men är det en bra idé? Jag beslöt mig att testa och tänker berätta allt som händer här på Flugfiskeradion – från beställning till testfiske.

Innan jag går in på detaljerna om spöt från Kina så vill jag vara tydlig med en sak: Jag tror inte att jag kommer att få ett likadant spö från Kina som om jag handlat ett värstingspö för 5000-7000 kronor från någon av de kända tillverkarna. Så dum är jag inte. Men värstingspöna och det jag beställt har det gemensamt att de alla använder nanoteknik, det vill säga tekniker som bland annat nyttjar mycket små kiselpartiklar för att skapa extra starka och lätta spön. Kinaspöt beräknas kosta 1100-1200 kronor. För det priset tycker jag det kan vara intressant att testa!

Vad har jag beställt?

Jag har beställt ett 9 fots, klass 5-spö i fyra delar med tillhörande corduratub från den kinesiska sajten Aliexpress.com. Med ett pris på 125 dollar (och gratis frakt med DHL) var detta det billigaste “nanospö” jag kunde hitta. Priset på 125 dollar (cirka 850 kronor) beräknar jag ska stiga med minst 30 procent (250 kronor) när paketet hamnar i svenska tullen.

nano1

Specikationerna då? Jag citerar ordagrant från Aliexpress:

1. IM12 NANO carbon fly rod NANO 905-4
2. Fast action
3. NANO Technology construction
4. Ceramic stripping guides
5. Hard chromed snake guides
6. AAA grade cork handles
7. Hard wood and aluminum anodized freshwater reel seat
8. Weights 5,4 sections

Vidare kan man läsa (översatt av mig): “Flugspöna i Nanoserien är de bästa flugspön vi någonsin har producerat. De är  lätta, underbart balanserade och har tydliga aktioner som gör dem perfekta för såväl långa kast som fiskdrillning.” Allt detta låter ju bra men betyder i praktiken ingenting, som alla som någon gång köpt ett flugspö vet. Ett flugspö behöver provkastas!

Vad har hänt hittills?

1. Jag beställde spöt 9 februari och fick ett mejl dagen därpå att det skickats.
2. Eftersom trackingnumret inte funkade så kontaktade jag säljaren några dagar senare och frågade om detta. Det svårtydda (otydlig engelska) svaret kunde tolkas som att spöt inte faktiskt var skickat utan fortfarande var i “skeppningsprocessen” på företaget.
3. Ovanstående visade sig stämma när jag den 17 februari äntligen, via trackingsajten, fick besked om att spöt lämnat Kina. (Det skickas dock inte via DHL som meddelat utan via ett annat fraktföretag).

nano2

Vad händer nu?

Nu följer jag paketet via trackingsajten och förväntar mig att det hamnar hos tullen och sedan kommer hem till mig. Då återkommer jag.

Har du erfarenheter av att köpa flugspö direkt från Kina? Lägg gärna en kommentar!

Nyckelord: , , , , ,

Detta inlägg skapades 18 februari 2014 kl. 17.22 och är sparat i kategorin Utrustning. Du kan följa eventuella kommentarer via RSS 2.0-flödet. Du kan kommentera, eller göra en trackback från din egen webbplats.

9 Responses to “Jag köpte ett superspö från Kina”

 1. Andreas Says:

  Häftigt Jesper! ser fram emot att följa detta!!

 2. Jonas Meyer Says:

  Jag har ett exakt sånt spö 9′ #5, det e helt underbart det spöt. Ruskigt mkt spö för pengarna, skönaste öringspöt jag ägt 🙂

  Du kommer inte bli besviken.

 3. Jesper Hultqvist Says:

  Kul! Det låter lovande! Ska bli spännande att få hit spöt!
  Jesper

 4. Anton Says:

  tjenna tjenna, blev mycket sugen på att beställa samma spö när jag såg detta. Har du fått hem spöt än?

 5. Jesper Hultqvist Says:

  Hej Anton!
  Jag fick det faktiskt i dag! Har inte öppnat än. Tänkte filma när jag öppnar paketet. *Nörd* 🙂

 6. Flugspöt har landat – se videon - Flugfiskeradion Says:

  […] Nästa steg är att provkasta och sedan fiska med spöt. Jag rapporterar allt här på bloggen. Läs mer om superspöt: Jag köpte ett superspö från Kina. […]

 7. Superspöt får tummen upp - Flugfiskeradion Says:

  […] mina tidigare inlägg om superspöt: Jag köpte ett superspö från Kina Superspöt har landat – se […]

 8. Klarre Says:

  Hej Jesper! är sugen på ett flugspö från Kina oxå, hur var det?

 9. Jesper Hultqvist Says:

  Hej! Det funkar fint. Läs mer här.

Kommentera