Död flugfiskare skapar frågor

“En fredagskväll i slutet av augusti 1961 hittas en död man i ett tält vid en avlägsen jokk i norra Finland. Utanför tältet ligger ett flugspö och en kastrull utslängda. Några av tältlinorna är lösa. Mannen ligger ovanpå sin sovsäck. Kroppen är utmärglad och de nakna fötterna sargade.” Så lyder baksidetexten på Owe Landströms Där fiskestigen slutar, en bok om fiskeskribenten Carsten Loranges mystiska död i Finland för över 50 år sedan. Boken är något så ovanligt som en bok om en fiskerelaterade gåta som ännu i dag, ett halvt sekel senare, fortfarande förbryllar och fascinerar.

Dar_fiskestigen_slutar

Författaren berättar historien om norske Carsten Lorange som bodde i Stockholm men sommaren 1961 tagit sig till norra Finland för att…. ja, varför var han där egentligen? Kanske ville han samla material till ytterligare en fiskebok som med lite tur kunde förbättra hans skrala finanser. Han hade ju redan släppt Fluga i vildmark 1959. Eller skulle han faktiskt till Finland för att leta guld?!? Frågorna är många i denna 120 sidor långa bok och svaren är något färre. Men författaren leder läsaren på en spännande resa och lyckas koka en utmärkt soppa på den spik som som utgörs av de få fakta som faktiskt finns om Lorange och försvinnandet. Owe Landström gör kvalificerade gissningar och drar vad jag kan bedöma vettiga slutsatser av det man vet om den inte-så-lyckade reklammannen och ensamfiskaren Lorange. Läsaren får ta del av vittnesuppgifterna, polisrapporten, flaskposten(!), obduktionsprotokoll (det första jag någonsin läst) och mycket mera i jakten på sanningen. Varför var fötterna sargade?, varför befann sig Lorange utanför sin karta och vad betydde de märkliga dagboksanteckningar??

Owe Landström har ett underhållande språk och lyckas förmedla en trovärdig bild av den döde fiskeskribentens livsöde och livssituation när han gjorde sin sista fjällvandring. Författaren medger själv att mycket i boken är spekulationer men han lyckas hålla ihop historien på ett mycket bra sätt och fångade mitt intresse direkt. Jag läste ut boken på ett par dagar och det är ovanligt snabbt för mig som småbarnsförälder och egenföretagare… Så vill du läsa ett fiskemysterie rekommenderar jag varmt Där fiskestigen slutar.

Boken kostar 219 kronor hos Settern. Bläddra i boken.

 

Detta inlägg skapades 17 mars 2014 kl. 20.31 och är sparat i kategorin Boktips. Du kan följa eventuella kommentarer via RSS 2.0-flödet. Du kan kommentera, eller göra en trackback från din egen webbplats.

Kommentera