Karpen? Zimsen? Vi reder ut begreppen

thomas_tony_tommiNyligen fick vi reda på att att de gamla Looprävarna Thomas Berggren och Tony Karpestam tillsammans med Tommi Zimsen startat företagen Karpen Flyfishing International AB och Karpen Sportfishing AB. Någonstans nämndes också varumärket Zimsen. Men varför två företag och flera varumärken? Vi frågade Thomas Berggren.

Varför startade ni företagen och vilka är ni egentligen?

– Vi trivs att arbeta i flugfiskebranschen och att det blev just Karpen beror en tillfällighet som vi tog tillvara på. Tony Karpestam som är en av ägarna har ett förflutet som en av grundarna till Loop. Från början hette det företaget Karpens och sedermera bytte de namn till Loop. 2006 lämnade Tony Loop och sålde sin andel i det företaget. Jag själv, Thomas Berggren har också ett förflutet inom Loop och i början av 2012 avslutade jag mitt konsultavtal på egen begäran.

Jag blev erbjuden ett motsvarande konsultavtal hos ett annat märke vid tidpunkten, men vid samma tidpunkt kontaktade Tony mig och berättade att han ville dra igång något. Jag tackade nej till det “andra märkets” erbjudande och Tony och jag började forma en plan, dels utifrån vad vi själva ville göra men i synnerhet utifrån de erfarenheter vi båda hade med oss från åren på Loop.

Genom våra erfarenheter och unika kontakter med tillverkare runt om i världen såg vi en möjlighet att hjälpa andra med deras produkter och vi startade Karpen Flyfishing International AB där vi driver en OEM-verksamhet. I kölvattnet av det arbetet så beslutade vi nyligen att även ta fram några egna produkter att sälja. För att hålla isär de två olika affärsområden så startade vi då Karpen Sportfishing AB som successivt och fortlöpande kommer att fyllas med produkter som vi själva tillverkat och tagit fram.

I samband med detta fick vi tillskott i båda företagen med en tredje delägare, Tommi Zimsen. Tommi har ett bra efternamn och några av produkterna hos oss kommer att ha namnet Zimsen och några kommer att vara av märket Karpen. Vår ambition är att arbeta med ett begränsat antal produkter som vi själva känner oss nöjda och stolta över. Sedan får vi se hur mycket vi vill växa. I första hand vill vi ha något att jobba med i den här branschen som vi gillar så mycket. Målet är inte att ge oss in i någon kapprustning om att bli det största märket, men så klart kommer vi ju inte att streta emot om det rullar iväg åt det hållet.

Vi som ligger bakom och är ägarna till de båda företagen är:
Tony Karpestam
Thomas Berggren
Tommi Zimsen

Vilken typ av produkter och tjänster säljer ni?

– I Karpen Flyfishing International AB = OEM (Original Equipment Manufacturer) säljer vi konsulttjänster för tillverkning av flugfiskeprodukter. Tillverkar spön, rullar och linor på uppdrag av kund.

I Karpen Sportfishing AB säljer vi egna produkter, Karpen & Zimsen. För närvarande 4 modeller av flugspön och linor. Rullar och fler spö- och linmodeller kommer. Produkterna finns till försäljning på www.karpensportfishing.se

Många mindre fiskeföretag har svårt att få ekonomin att gå runt. På vilket sätt är ni annorlunda?

– Vi tar det lugnt och försiktigt! Man tjänar inga stora pengar då, men det svider heller inte i plånboken och vi kan jobba vidare med det vi tycker är så himla roligt, avslutar Thomas Berggren.

Nyckelord: , , ,

Detta inlägg skapades 8 juni 2015 kl. 18.35 och är sparat i kategorin Övrigt, Utrustning. Du kan följa eventuella kommentarer via RSS 2.0-flödet. Du kan kommentera, eller göra en trackback från din egen webbplats.

Kommentera