Fiskefoto med Ulf Börjesson

I dag har de allra flesta fiskare med sig kamera på fisketuren. Men resultatet av fotograferandet blir inte alltid vad vi tänkt. I detta avsnitt ger Ulf Börjesson sina bästa tips på hur man kan ta bra foton av fiske. Ulf är professionell fotograf på Göteborgs-Posten och erfaren fiskefotograf som publicerats i ett flertal kända fisketidningar.

Fotografen Ulf Börjesson. Foto: Lars-Åke Pålsson


Länk för avsnittet:

Musiken är av Christy Mclaren. Läs mer på Mevios Musicalley.com.

Vill du lyssna mer? Här finns alla avsnitt av Flugfiskeradion.

Nyckelord:

Detta inlägg skapades 15 mars 2012 kl. 18.09 och är sparat i kategorin Flugfiskeradion. Du kan följa eventuella kommentarer via RSS 2.0-flödet. Du kan kommentera, eller göra en trackback från din egen webbplats.

3 Responses to “Fiskefoto med Ulf Börjesson”

 1. Daniel Says:

  Har nu lyssnat på Ulf-avsnittet. Jättebra avsnitt, mitt favoritavsnitt tillsammans med Whisky-avsnittet! Det är underbart att höra intervjuer och samtal mellan människor som verkligen är kunniga i ett ämne och framför allt brinner för sitt arbete och/eller intresse. Tack Jesper och tack Ulf!

  Om det var något jag saknade i intervjun var det samtal kring Ulfs fantastiska insektsfoton. Hur i hälsningland lyckas han (och andra) med dem. Ulf har t ex. omslagsbilden på senaste Hatches Magazine med en färdigkläckt Vulgata (tror jag) som ska lyfta från ytan. En fantastisk bild med mycket längtan och känsla i. Vad ligger bakom en sådan bild? Hur är den behandlad? Utrustning? Objektiv etc.

  Men som sagt, ett jätteintressant avsnitt.

  Sen hade det inte skadat om Ulf hade avslöjat smååarna här i sydväst, som vi sett i bl. a. Mayfly Madness 😉

 2. Ulf Börjesson Says:

  Hej Daniel,

  Kul att du gillade avsnittet!
  Du hade ett par frågor om insektsfoton så jag ska försöka svara på dem.
  Insekter har alltid varit en del av flugfisket som intresserat mig, även om jag nog aldrig kommer att bli riktigt bra på Entomologi. Jag är alldeles för intresserad av fisket!
  Eftersom jag i princip aldrig använder blixt till insektsbilder och försöker fotografera dem i deras naturliga miljö så gör jag det kanske onödigt svårt för mig själv, men jag tycker att bilderna blir så mycket bättre på det viset.
  Det innebär att det är många exponeringar för varje färdig bild.
  Bilden på den lyftande sländan har jag försökt ta i kanske tio år nu och den som hamnade på omslaget till Hatches Magazine och som också används av Rise Filmfestival, är det närmaste jag har kommit. Däremot så är jag inte helt nöjd med den, men det är så bra jag har klarat av hittills. Bilden är tagen med ett 70-200mm zoom på 200mm brännvidd om jag minns rätt. Annars använder jag ganska ofta ett 100mm macro eller alternativt min kompaktkamera, den har riktigt bra närgräns. Generellt så är det ändå så att ett macro är nödvändigt för att få anständiga bilder på insekter. Ett tips för att få bra bilder är att söka efter och fotografera insekter på förmiddagarna när de ofta är lite köldstela och långsamma efter natten. Under masssiva kläckningar är naturligtvis också tacksamt. Just bilden på den lyftande Vulgatan är tagen i en sjö under en rejäl kläckning och min kompis tycket jag var galen som fotograferade istället för att fiska när öringarna vakade som tokiga! Jag gör samma typ av bildbehandling på insektsbilder som jag gör på alla mina bilder och försöker göra dem rättvisa.

  Jag hoppas att det här ger lite svar på frågorna.

  Däremot tror jag, faktiskt, att det hade skadat om jag “avslöjat” mina favoritåar,
  förutom då min absoluta favorit, min hemmaå Säveån.

  Ulf

 3. Daniel Says:

  Tack för ett bra och utförligt svar Ulf, det uppskattas. Har för mig att jag har sett ett par andra bilder av dig på insekter i FiN som jag också har imponerats utav.

  Och självklart ska du inte avslöja dina åar, det är “helig” kunskap.

  Vi är syns vid Säveån, vi är snart där igen, tack och lov.

  /Daniel

Kommentera