Regnbågsodling med Per Karlsson
Handen på hjärtat, vad hade flugfisket varit utan odlad fisk? Jag talar i detta avsnitt med Per Karlsson, vd på Hökensås Sportfiske (där Baltaks och Källefalls fiskodlingar ingår) om hur och varför man odlar regnbågsöring.
Podcast: Download (Duration: 32:49 — 11.3MB) | Embed
Subscribe: RSS
Länk för avsnittet:
Musiken är av Christy Mclaren. Läs mer på Mevios Musicalley.com.
Vill du lyssna mer? Här finns alla avsnitt av Flugfiskeradion.
Nyckelord: fiskodling
februari 22nd, 2012 at 15.24
Tack för ett bra avsnitt (igen) Jesper!
Hoppas du har möjlighet att följa med oss till Hökensås kommande säsong. Vi brukar åka ner för att Vulgata-fiska någon gång i slutet av maj/början juni.
/Daniel
februari 23rd, 2012 at 00.21
Tack! Det skulle vara riktigt kul! Har nog annat fiske planerat då men vill inte säga “nej tack” till ditt erbjudande riktigt än!
Jesper
december 11th, 2012 at 20.19
Tack för ett superintressant avsnitt. Många sportfiskare, i synnerhet flugfuskare, vurmar för god fiske-etik främst när det gäller C&R för långisktig hållbarhet av moder jord och vattenliv.
Regnbågsodlingar runtom i landet kanske avlastar deras vilda och nativa artfränder såsom öring och lax. Men samtidigt går det åt mycket energi för uppfödning av regnbågen. Inte på tal om annan fisk som blir till fiskmjöl och oljor för att dom odlade laxsorterna ska växa till sig. Minns ett avsnitt ur uppdrag granskning som berörde ämnet laxodlingar i norge, där det gick åt flera ton fiskmjöl ur atlanten. Minns inte riktigt men det gick iaf åt ett par kg mjöl per kg lax.
Hursomhelst. Ökat intresse för sportfiske har man Regnbågen att tacka för samtidigt som avlastning av vild fisk sker. Men numera borde man satsa mer på biotopvård, aktivt föreningsliv, lobbyverksamhet, C&R etc. Kanske kan en viss procent av odlarnas vinst gå åt ovannämnda satsningar.
Förhoppningsvis slipper vi inom snar framtid att satsa vår fritid på resurskrävande regnbågar och istället fiska efter riktiga svenska sportfiskar som klarar sig själva ute i naturen.
Hälsningar
Ali
december 12th, 2012 at 11.05
Tack Ali!
Ja, ingen typ av fiske eller fiskhantering verkar vara utan baksidor numer. Vi får arbeta för förbättring!
Jesper