Exklusiv intervju med den egensinnige fiskeguiden Hank Patterson

Jag har tidigare länkat till flugfiskeguiden Hank Pattersons filmer här på Flugfiskeradions blogg. Han är självutnämnd flugfiskeexpert och hans tips bör nog tas med en nypa salt. Efter att jag länkat till filmerna så undrade en läsare om jag inte kunde intervjua denne expert. Sagt och gjort. Jag ställde några frågor till oraklet och fick djupa svar som nog passar så här inför helgen…

Hank Patterson "guidar" sittande. Från avsnitt 2.

När började du med flugfiske? Jag menar att eftersom du enligt egen utsago har flugfiskat i 2-3,5 år så måste du har varit…gammal…när du började?
Jag har flugfiskat i 2,5 eller 3,5 eller 9,5 eller kanske 15,25 år. Det beror helt på hur man ser på det. Jag har svingat flugor i många år men ändå bara “flugfiskat” i några få år. De flesta människor som man möter vid våra fiskevatten med flugspö i händerna flugfiskar inte. De fiskar bara med flugspö. Det är stor skillnad på dessa sätt att fiska. Den ena baseras på färdigheter och kunskap medan den andra bygger på okunskap och bristande respekt för detaljer.
Innan du lärt dig att bemästra ryck-tekniken och vet hur man “plaskar” ner flugan på vattnet och kan glida den på vattenytan som en aspackad kanin på en vattenskoter, så kan du inte betrakta dig själv som en fullvärdig medlem av flugfiskevärlden. Frågan du kanske istället ska ställa till mig är “Hur länge kommer du att bemästra flugfiskets konst och dela med dig av din oerhörda kunskap till vanliga människor?” Svaret på den frågan är enkelt… 137 år.

Det humör du uppvisar på dina filmer, är det passion eller helt enkelt bara dåligt humör?
Jag har fullständig kontroll över mina känslor när jag fiskar. Vad du tolkar som “humör” är ett beräknad/kalkylerad reaktion på situationen jag befinner mig i. Om någon dumjävel säljer mig en defekt fluga så är den korrekta reaktionen att rusa på honom som en grizzlybjörn i ett knivslagsmål. Det handlar inte om ilska, det är helt enkelt det bästa sättet för mig att hjälpa honom att ta bättre beslut och binda bättre flugor i framtiden.
Som du säkert vet så mediterar jag flera timmar varje dag. Varje morgon efter att jag druckit några öl så mediterar jag. Varje kväll efter ett rejäl skvätt whisky så mediterar jag.
Meditationen gör mig inte bara mer upplyst kring fisketekniker och öringens väsen, den hjälper mig också att ha ett alert och öppet sinne som inte tyngs av onödiga känslor.

Du har utvecklat en teknik för att skapa kläckningar genom att luftkasta 1 500 gånger. Hur kom du på den idén?
Det kändes helt enkelt vettigt. Kläckningar handlar om sannolikhet och matematik och jag har alltid varit väldigt bra på matte och matteekvationer. Jag kan flera sorters division och kan addera upp till tolv eller nio siffror och jag har räknat ut den där Pi-grejen också. Jag drogs till matematiken för nio eller sju år sedan på 1990-talet. Hur som helst så är en kläckning inget annat än tusentals insekter som flaxar omkring på samma ställe. Det är därför logiskt att tusentals luftkast kommer att generera samma resultat. Funkar inte 1 500 luftkast, testa då 3 500 kast och se om det blir bättre.

Vad utmärker en bra flugfiskeguide?
En bra flugfiskeguide är någon som guidar bra. Varje gång jag guidar så har jag ett mål framför andra – att jag ska fånga fisk. Fångar jag fisk så ger det min kund en möjlighet att själv bevittna min nära nog perfekta teknik. För mig finns inget mer tillfredsställande än att se uttrycket i kundens ansikte när han eller hon tittar på när jag vevar in en öring. Ibland låter jag kunden videofilma det hela så att han eller hon kan återuppleva ögonblicket om och om igen. Mitt andrahandsmål är att hjälpa kunden att fånga fisk. Eller egentligen så är det mitt tredjehandsmål. Mitt andrahandsmål är att inte få slut på öl. En bra flugfiskeguide får aldrig slut på öl.

Har du några tips till den som precis börjat med flugfiske?
Kolla på mina filmer och ta till dig all kunskap och alla tekniker som de innehåller. Många försöker lära ut andra, felaktiga och idiotiska tekniker som inte kommer att resultera i att du fångar fisk. Kom ihåg – Ryck! Plaska ner flugan! Låt den glida på vattenytan! Använd skitstora flugor som du enkelt kan se och fullkomligt dränk dem i flytmedel så att de stannar kvar på ytan. EN GREJ TILL! Det är superviktigt att du lägger tiotusentals kronor på rätt utrustning. Gå till närmaste fiskeaffär (Säg HANK PATTERSON SKICKADE HIT MIG) och köp den dyraste utrustning du kan få tag på.

Detta inlägg skapades 30 november 2012 kl. 11.05 och är sparat i kategorin Filmtips, Teknik, Webbtips. Du kan följa eventuella kommentarer via RSS 2.0-flödet. Du kan kommentera, eller göra en trackback från din egen webbplats.

3 Responses to “Exklusiv intervju med den egensinnige fiskeguiden Hank Patterson”

 1. Hank Patterson, självutnämnd flugfiskeexpert Says:

  […] Uppdatering:Läs min intervju med Hank Patterson. […]

 2. Björn Says:

  Kul! Jesper, jag ser fram emot ett nytt år med nya avsnitt av flugfiskeradion. God Jul och Gott Nytt Flugfiskeår.

 3. Jesper Hultqvist Says:

  God jul och gott nytt flugfiskeår på dig också! Tack för att du lyssnar. Nya avsnitt är planerade. 🙂
  Jesper

Kommentera