Recension av filmen Low & Clear

När amerikanska Field & Stream hade rubriken “Den bästa flugfiskefilm som någonsin gjorts” till en artikel om den nya fiskedokumentären “Low & Clear” var det avgjort! Den skulle jag bara kolla på! Sagt och gjort. Pengar betalades och för några dagar sedan rasslade det till i brevlådan.

 

 

Det var med viss iver jag stoppade skivan i spelaren och sjönk ner i favoritfåtöljen. Skulle detta vara filmen som bättre än alla andra filmer förmedlade flugfiskets inre väsen? Bättre än “Där floden flyter fram”? eller “Drömån”, en film som också fastnat på näthinnan?

Denna 70 minuter långa dokumentär följer de två fiskekamraterna Alex “Xenie” Hall och J.T. Van Zandt. De träffades för första gången för många år sedan i Colorado och blev snart fiskekamrater för livet. De fiskade hårt och mycket tillsammans. Men tiden har gått och livet och personer förändras.

Xenie har vigt sitt liv åt flugfisket och fiskar fortfarande som om hans liv vore på väg att ta slut när som helst. Det går nästan inte en enda dag utan att Xenie står vid någon ström och jagar öring. J.T. däremot fiskar inte lika ofta längre och har anammat en mer filosofisk inställning till flugfisket: “Den största missuppfattningen folk har om fiske är att det handlar om att fånga fisk”, säger han i början av filmen.

En stor del av Low & Clear handlar om Xenies och J.T:s gemensamma fiskeresa till British Columbia i Kanada. Innan resan har de inte träffats på flera år och de ser båda verkligen fram emot att träffas. Men vännerna är inte längre samma personer som de en gång var och det faktum att de fiskar olika mycket numera visar sig i jakten på svårfångad Steelhead. Xenie “Även fula kast fångar fisk” Hall drar upp fisk på fisk med hjälp av indikator medan J.T kämpar för att fånga en enda på snygga speykast. Detta skapar frustration och anstränger vänskapen…

Är detta då “den bästa flugfiskefilm som någonsin gjorts”?

Ärligt talat vet jag inte ens om den handlar om flugfiske. Missförstå mig inte nu. Det finns massor av flugfiske i filmen men om du frågar mig så handlar Low & Clear om mänsklighet och vänskap mer än något annat. Och att filmen stundtals är så vacker att man undrar om det verkligen finns sådana platser på vår jord gör ju inte saken sämre. Och musiken. Musiken. Mmmm.

Tycker jag att du ska du se den? Ja!! Annars missar du en fantastisk film!

LOW & CLEAR Official Trailer from Finback Films on Vimeo.

Filmen går att köpa på www.lowandclear.com. Obs: Filmen är i det amerikanska formatet NTSC (vi kör PAL i Europa) men jag hade inga problem att se filmen varken i datorn eller i min Playstation 3. Men jag vet inte om den funkar i alla spelare.

Detta inlägg skapades 14 oktober 2012 kl. 18.31 och är sparat i kategorin Filmtips. Du kan följa eventuella kommentarer via RSS 2.0-flödet. Du kan kommentera, eller göra en trackback från din egen webbplats.

Kommentera