Rätt lina är viktigt

Barrio eller Guideline Highwater

 

 

 

 

För ett par veckor sedan var jag och fiskade i Baltak. Jag hade med mitt alldeles nya flugspö – ett Winston Passport klass 5 som anlände hos mig bara en dag innan det var dags att åka på fiske. Och eftersom jag inför denna säsong bestämt mig för att sluta med att ha en klass tyngre linor till flugspöna så hade jag ingen lämplig lina till spöet trots att jag har ett klass 5-spö sedan tidigare. Och inte hade jag tid att köpa en lina heller!

Fiskekompisen Björn ryckte då ut som en räddare i nöden och lånade mig fyra klass 5-linor för helgen i Baltak, bland annat en Guideline Highwater som skulle vara skön och lättkastad. Sagt och gjort! Ner i väskan for linorna och jag drog till Västergötland! Väl hemkommen frågade Björn hur det nya spöet varit och jag kunde inte dölja min besvikelse. Detta är samtalet som följde:

Jag: Spöet var faktiskt bara så där… jag kastade och kastade och hur jag än försökte så fick jag inte fart på det!

Björn: Tråkigt. Använde du Guideline Highwater-linan?

Jag: Ja, mest hela tiden. Men hur jag än försökte så hände det inte så mycket. Det var svårt att få Winston-spöet att ladda! Trist.

Björn: Ja, det gäller ju att få ut hela klumpen på Highwater-linan, den vita  delen, utanför spötoppen men sen ska det inte vara några problem.

Jag: Vita delen? Highwater-linan är ju orange.

Björn: Nej, den är vit och oliv. Den oranga linan är Barrion. Den är 39 meter lång och har tapering som i praktiken innebär att klumpen är 27 meter… Den har en lång fram och baktapering och måste kastas exakt och är vindkänslig. Är det den du använt?

Jag: Aj fan…

Detta inlägg skapades 25 oktober 2011 kl. 21.45 och är sparat i kategorin Fiskeutflykter, Utrustning. Du kan följa eventuella kommentarer via RSS 2.0-flödet. Du kan kommentera, eller göra en trackback från din egen webbplats.

2 Responses to “Rätt lina är viktigt”

  1. TechMark Says:

    Hmm, påminner mig osökt en diskussion om bak och fram på fluglinor jag hade med en polare. Efter kontroll visade det sig att hans spö laddade dåligt eftersom han spolat på flyglinan bakfram. 🙂
    Det är inte lätt när klisterlappen som markerar linans bakända trillat bort…

  2. Jesper Hultqvist Says:

    🙂
    Har hört talas om andra som gjort just den missen. Själv lyckades jag som sagt förvirra färgerna. Ett riktigt i-landsproblem när en kompis lånar ut en massa linor…

Kommentera