Sommarfiske i Långan

Underbar natur, fantastiska fajter med fisk och inga mygg! Så hade jag hoppats att kunna beskriva sommarens fiske i Långan i Jämtland. Nu blev det inte exakt så, vilket jag tänkte beskriva i detta mycket försenade inlägg.

Sommarens stora fiskeäventyr, en vecka i Norrland, förlades till “Hårkan och Långan” utanför Krokom. Det var mycket nytt för mig: jag hade aldrig bara fiskat i en hel vecka och jag hade aldrig fått en harr. Det skulle det bli ändring på och det blev det också!

Vi sökte på nätet efter lämpligt boende och hittade Kenneth Åströms www.jaktfiske.se som hade en stuga ledig intill Långan. Den fick det bli och veckan efter midsommar var tidpunkten vi hade valt. När vi skulle hämta vår nyckel upptäckte vi (fiskekompisarna Björn och Jörgen och jag) till vår stora glädje att Kenneth byggt en mycket seriös flugfiskebutik på sin gård. Där fanns det mesta man behöver (massor av flugor) och lite till. Snyggt jobbat! Här kom vi att shoppa massor av “nödvändiga” saker under veckan.

Stugan vi hade hyrt var rejäl men utan egentlig el och bara gasol till spisen. Den var alldeles lagom enkel och mysig för whiskydränkt fiske i glada vänners lag. Det enda bekymret var att dörren hade slagit sig och lämnat glipor för myggen att ta sig igenom. Men med lite uppfinningsrikedom och en allmän myggjakt vid läggdags var det hanterbart.

Fisket då? Vi bodde 100 meter från en av Långans många forsar. Så snart vi hade lagt in våra grejor i stugan tacklade vi på och ställde oss på rad i vattnet. Vi fick både öring och harr nästan direkt men bara små exemplar. Och vi som hade tänkt att leva på fisken vi fångade under veckan…

Vi fortsatte att testa andra fiskeplatser längs Långan och ett par dagar senare verkade det som vi hade hittat helt rätt för stor fisk. Vi stod vid en lugn bit av ån när kläckningarna började så smått. Den första matfisken (harr) fångades och sedan en till. Vi bestämde oss för att fiska där dagen efter också eftersom det var så lovande. Då kom regnet. Och sedan regnade det mycket eller lite under 1,5 dygn. Vattenståndet höjdes och fisket tog sig aldrig igen. Vi testade fler ställen i Långan men fisket var mycket dåligt. Våra planer att besöka närbelägna Hårkan lades på is eftersom vi fått rapporter om vattenståndet där varit högt redan innan regnen med dåligt fiske som följd.

Sammanfattningsvis så var naturen fantastisk (särskilt om man gick någon kilometer från parkeringsplatserna) men vi hade otur men fisket. Det är en risk man tar. Jag kan ändå rekommendera Långan för den som vill fiska i rent och “norrländskt” vatten efter harr och öring utan att för den skull behöva åka till Lappland. Och Kenneths fiskeshop är väl värd ett besök om du är i krokarna.

Nyckelord: ,

Detta inlägg skapades 26 augusti 2010 kl. 21.50 och är sparat i kategorin Fiskeutflykter. Du kan följa eventuella kommentarer via RSS 2.0-flödet. Du kan kommentera, eller göra en trackback från din egen webbplats.

One Response to “Sommarfiske i Långan”

  1. Sipp Says:

    Hej, det behövs inga citationstecken runt ordet norrländsk 😉

Kommentera